Nye corona-tiltag: Hvad gør vi nu?

COVID-19 banker atter på døren og viser sit fæle ansigt over det danske land. Hver gang myndighederne slår på trommer og kalder til pressemøde sidder vi korledere på kanten af stolen og frygter det værste. Hvad sker der med vores korprøver i den næste tid? For ikke at tale om koncerter?

Fredag den 23. oktober lød der igen nyt fra det høje, og det var ikke lykkelige toner for korfolket. Det tidligere “lille forsamlingsforbud” er blevet nedjusteret til 10 personer, og det ser ud til* også at gælde for alle fritidstilbud, som tidligere ellers “kun” har haft særlige krav til eksempelvis afstand, afspritning osv. Disse regler gælder dog i denne omgang kun for aktiviteter for voksne – altså folk over 21. (*der er pr. dags dato ikke helt enighed i kormiljøet om hvorvidt tiltagene hundrede procent gælder for os, og der er indkaldt til sektormøde mandag den 26. oktober, hvor det gerne skulle blive helt afklaret).

Det er realiteterne de næste 4 uger: Vi må maksimalt samles 10 personer. Inklusiv korleder er det 9 sangere. For mange melder der sig altså spørgsmålet om hvordan hulan vi får det til at stemme med kor, som ofte har 20 eller 30 sangere eller endnu flere. Det spørgsmål er der sandsynligvis flere svar på!

Samfundssind

Det kommer jeg tilbage til om lidt, for der er først et andet spørgsmål, der har meldt sig hos mange: Skal vi droppe korprøverne helt og aldeles? Skal vi restituere og lade virus’en regere udenom korlivet? Skal vi vise samfundssind og simpelthen stå tiden ud uden korsang? Det er der delte meninger om. Min holdning er, at man skal være opmærksom på en ting:

Vi har også et andet ansvar her, som vi ikke må glemme. Vi skal som korledere facilitere noget, der er vigtigt i befolkningen: et aktivt fritidsliv. Vi har i disse tider i særdeleshed et medansvar for at de personer, der har meldt sig til at synge i vores kor, også så vidt muligt får den mulighed. For nogle er det måske deres eneste kontaktflade med andre mennesker. Det er ikke alle, der lige har op til 9 venner, de kan ses med, og selvom man har, er det vigtigt for vores mentale sundhed at opretholde vores fritidsliv.

Det afspejler myndighedernes regler også – at vi skal bevare de fritidsaktiviteter, vi kan. Så længe vi gør det ansvarligt og med hensyn til smittefare. Så hold antallet nede, men hvis vi på nogen måde kan, så lad os gennemføre korprøverne.

Hvad dælen gør vi så?

I foråret havde mange af os et møde med videokonference-programmet ZOOM. Vi gjorde os erfaringer, og mange konstaterede, at det simpelthen ikke fungerede til at varetage en korprøve. Det var for surt at sidde hjemme i stuen og synge til en enkelt ellers energisk korleders digitale famlen. For nogle fungerede det en smule, men det var nok de færreste, der syntes, at det var optimalt.

Jeg ser flere muligheder for at føre korprøver med 9 sangere ud i livet. Og ved flere af disse muligheder, tilføjer jeg en variant af ZOOM-øverne, som måske faktisk kan fungere. Det fungerer i hvert fald i mine kor: Vi laver en kombination af små hold og ZOOM-øver. Dem der ikke er med til prøven kan være med hjemmefra over ZOOM. Således får de ikke bare en kedelig 1-1 oplevelse, men de får faktisk fornemmelse af en korprøve og en korstemning mellem de tilstedeværende. Og det er i mine kor en afgørende forskel, der gør det sjovere for mange af deltagerne. Og så giver det som en bonus også en mulighed for dem, som er nervøse for at mødes live, at de stadig kan være med hjemmefra.

Man kan naturligvis også holde fast i live øvere med deltagere i grupper af 9. Det kan fungere for nogle kor bedre end den opdelte prøve. Herunder er nogle forslag til et par modeller.

  1. Vi mødes i stemmegrupper i små hold i løbet af en aften. Afhængigt af hvor stort koret er, kan man mødes f.eks. hele alt-gruppen eller halvdelen af altgruppen fra 19-19.45 og derefter sopran-gruppen 19.45-20.30 og så herre-gruppen fra 20.30-21.15. Det kan varieres efter størrelse, og fungerer bedst i mindre kor.
  2. Vi mødes i små blandede forudbestemte hold af 8-9 personer en hel aften. Hvert hold skiftes hver 2., 3., 4. eller 5. uge afhængigt af hvor stort koret er.
  3. Hvis koret er stort er det ikke sikkert, at nogen af disse løsninger er mulige/tilfredsstillende. Derfor er det en mulighed at tilføje livestreaming/videokonference (F.eks. ZOOM) til korprøven for de “hjemsendte”.
  4. Man kan også lave en ren ZOOM-øver, som nogle af os eksperimenterede med i foråret. Det kan ikke anbefales for alle kor, men for nogen kan det måske fungere i en mindre periode. Her kan man f.eks. bruge tiden til at gennemgå teori, og man kan som minimum opretholde en social kontakt og fornemmelse af at vi stadig er der og husker hinanden.

Hvordan gør vi med det der ZOOM?

Hvis man vil inkludere ZOOM i korprøven skal man huske, at man skal have:

  • En computer (med indbygget kamera – og selvfølgelig med ZOOM installeret)
  • Strøm til computeren (stik og evt. forlængerledning)
  • En stabil internetforbindelse (måske via telefonen, men allerbedst, hvis man kan have en kablet forbindelse)
  • Bruger man telefon som internetforbindelse, er det en god idé at have strømstik med til telefonen også.
  • Et sted at stille computeren, så alle kan se skærmen og så den filmer både korleder og nogle sangere.
  • Nice-to-have men ikke nødvendigt:
  • Et lydkort/sound interface,
  • Mikrofon (gerne en god kondensatormikrofon, som ikke er retningsbestemt men tager lyd bredt)
  • Et eksternt kamera med stativ (slet ikke nødvendigt, men det kan være rart at have, især i forhold til at alle skal kunne se skærmen)

ZOOM-deltagerne skal som udgangspunkt mute deres mikrofoner, men for at få en god korprøve er det vigtigt, at man også inkluderer de hjemsendte ZOOM-deltagere på lige fod med de tilstedeværende. Giv dem lidt opmærksomhed, og få dem til at sige hej med mikrofon tændt. Måske kan opvarmning også foregå med mikrofonen tændt. Spørg til dem, om de er med, eller om de ønsker at få uddybet ting, eller gennemgået en stemme igen. Man kan også lave nogle øvelser, hvor man kan få et par enkelte til at synge alene over ZOOM.

Det er min erfaring, at det er nok til at de kan få en god følelse af at være delvist med til korprøven. De kan selv vælge, hvor meget de synger med, men hvis der skal være fremgang i koret, er det vigtigt at så mange som muligt deltager aktivt også over ZOOM, så sørg endelig for at spørge til om de er med, så de føler, at de også skal præstere, og at det betyder noget, at de er der!

Kommentarer

Har du tanker eller kommentarer til dette indlæg, så er du velkommen til at skrive i kommentarfeltet. Hvis du ønsker uddybende information om ZOOM, kan du se nogle af de øvrige indlæg på siden eller spørge i kommentarsektionen.

Facebook
Instagram