Mad World

Det kan virkelig føles som om verden er blevet gal i de her tider. Og nogle gange, når ting føles sådan, så har man brug for at synge om det. Det har sangerne fra koret Koriosum valgt at gøre, og i samarbejde har vi lavet en video, der fint kan ses som en kommentar til corona-situationen.

Videoen ligner mange af de Virtuelt Kor-videoer, som bliver lanceret af mange kor for tiden – dog med et twist. 4 af sangerne står bag en lukket dør og åbner den for en kort stund for at invitere indenfor i deres egen lille mad world, som for os allesammen for tiden foregår bag de 4 vægge, vi kalder hjem. Her giver sangerne altså et indblik i deres lukkede corona-verden. Om det er den verden, der er “Mad” eller den omgivende verden, er svært at afgøre.

Jeg håber, I finder videoen lige så inspirerende, som det har været at lave den.

Skjulte referencer – kan du finde dem alle?

Koriosum er et kor, som altid har en let og humoristisk tone imellem sangerne. Det er skønt at være korleder for et kor af så glade mennesker. Udtrykket her er noget mere tungt, end ved de sange, de normalt synger. Derfor har de også valgt at krydre videoen med nogle små underspillede gimmicks, som kommenterer på teksten. Se om du kan finde dem allesammen og skriv i kommentaren hvilke referencer, du fanger.

Effekter

I denne video har jeg valgt at arbejde med lyden på en måde, hvor det bryder en smule med illusionen om, at deltagerne sidder i deres hjem og synger. Jeg har lagt rumklang på korsangerne. Der er kun ganske lidt rumklang på solisterne, mens koret i baggrunden lyder som om de står i en kæmpe kirke eller hal. Jeg synes det giver en spændende kontrast og en leg med realismen overfor drømmen, og det er også tro mod teksten og temaet i sangen.

Når man arbejder med virtuelt kor-videoer, så er det en god idé at bruge tid på lyden. Der er en balance i at få den til at fremstå naturlig, men samtidig rense den for støj og fejl. Det er vanskeligt for sangerne at levere det samme niveau, som de ville gøre til en koncert, hvor de er omgivet af andre sangere, som de kan støtte sig op af, og hvor de ikke er hæmmede af at synge i deres egen stue med naboer, som kan høre dem osv. Samtidig vil optageudstyr og begrænset teknisk behændighed forværre eller ændre på den lyd og klang, som deres stemme ville have i et rum med fri akustisk udfoldelse. 

De vigtigste processer i lydredigeringen

Som minimum anbefaler jeg, at man arbejder med at støjreducere, balancere sangerne volumen-mæssigt, panorering, og til sidst en smule equalizing. 

Tillige kan det være en god idé at bruge en kompresser og sætte noget rumklang på stemmerne.

Har man tid til det, er der mange detaljer man kan arbejde med. I logic pro er funktionen Flex-pitch god til at korrigere for intonations- og rytmefejl. Man kan også arbejde med at fjerne sprængansatser og eksplosive konsonanter, som kan give volumen-udslag gennem mikrofonen. 

Du kan læse mere om hvordan jeg har arbejdet med tidligere virtuelt kor-projekt her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Facebook
Instagram