Skal rytmisk kor dirigeres?

Anmeldelse: Conductors Toolbox. En app for dirigenter af rytmiske kor.

Den 26. november udkom en ny app for korledere og dirigenter af pop- og jazzkor udviklet af Jesper Holm (leder af jazzkoret Touché og underviser ved DJM (Det jyske musikkonservatorium)). 

Conductors Toolbox kan fås til iPhone og Android og koster omkring 200 kr.

Hvad skal vi egentlig med sådan en app? Er der ikke rigeligt med kurser og skoler for dirigenter? Kan vi virkelig lære noget fra en app? Og hvorfor nu specifikt for rytmiske kor?

Hvis vi skal starte med det sidste, så er en af de stærkeste pointer i Jesper Holms metode spørgsmålet om hvorvidt et rytmisk kor overhovedet skal dirigeres. Er det overhovedet nødvendigt? Og svaret er et rungende “måske!”

Dirigentens værktøjskasse

Holm vil gerne have os til at reflektere over, hvornår det giver mening at dirigere et rytmisk kor, og i øvrigt hvordan vi bedst gør det, uden at forstyrre musikken. Vi skal gøre, hvad der er nødvendigt, og så ikke mere end det. Skal koret udelukkende hjælpes til at holde rytmen og tempoet i et groovy jazznummer, er et 4/4-slagskema måske ikke det mest oplagte. Hvad kan vi så gøre?

Der er både svar og spørgsmål i denne app, og mange af svarene må man selv give. Til gengæld så tilbydes man et væld af værktøjer til at hjælpe med at svare på spørgsmålet om “hvordan?”. Et eksempel er ved slutningen af et ord eller en frase, hvor et kor ofte kan have svært ved at blive enige om timingen for en slutlyd som f.eks. en konsonant eller en diftong. Her har Holm nogle gode værktøjer, som hjælper koret med præcision i afslutningen. En diftong kan håndteres med et blidt skub med begge hænder i fremadgående retning med håndfladerne fremad og fingrene let bukkede, som puffede du blidt et objekt fremad.


Vil du modtage flere tips fra korogsang.dk? Så skriv dig op til nyhedsbrevet her på siden.


Metode til indstudering og videre arbejde med en sats

Udover værktøjerne til at dirigere er der et afsnit om metode og et afsnit om at spille klaver til en korprøve på den mest hensigtsmæssige måde. Hver afsnit indeholder 3 ti-punktslister. Der indgår en hel del video i app’en, hvor man kan se metoderne i praksis og selv øve sig til det.

Metode-afsnittet deler pointerne op i en metode til indstudering af en ikke-kendt sang samt en metode til at arbejde med allerede kendt stof. Metode-området indeholder inspiration fra en af Jespers samarbejdspartnere på DJM, Jim Daus Hjernøe og skal ses som en del af en overordnet metode, som betegnes som TIC – The Intelligent Choir. TIC er bl.a. en metode, hvor sangerne får mere musikalsk medansvar, og f.eks. bliver stærke i at holde en rytme uden pulsslag fra dirigenten. Der er bl.a. metoder og øvelser til at indarbejde en stærkere rytmisk fornemmelse gennem kropsliggørelse af musikken: grundtrin til at give pulsen, rytmisering af stemmerne, samt forslag til at synge et loop af et antal takter, indtil groovet fornemmes som bevægelse i kroppen og sangerne har et større musikalsk overskud, end fra “blot” at have indstuderet noderne, som de er noteret.

Enkelt design

Designet er enkelt og nemt overskueligt. En mørk blå farve går igen i hele app’en og ved at lave 10 punkter for hver menu-punkt fornemmer man et godt gennemarbejdet og pædagogisk overskueligt værktøj til at forbedre sig som korleder. Der er plads til at være uenig i metoder, og man kan selv vælge ud af værktøjerne, hvilke der giver mening for en selv at bruge i ens egen tilgang til rollen som korleder.

Læs mere på conductorstoolbox.com

Modtag nyhedsbrev fra korogsang.dk

Facebook
Instagram